GAZOWANIE ZBOŻA
FUMIGACJA

dezynfekcja

Gazowanie (fumigacja) zboża, ziarna jest to szereg
połączonych czynności jakie należy wykonać celem
zwalczania szkodliwych owadów i gryzoni zbożowych oraz
mącznych głównie (wołek, trojszyk, rozkruszek itp.)
zagrażającym płodom i żniwom rolnym.

Do tego celu wykorzystujemy Fosforowodór (PH3) otrzymany
z fosforu glinku w postaci : tabletek, paletach, pasów, koców.
W zakresie oferowanych usług świadczymy dla Państwa
profesjonalne i skuteczne wykorzystanie odpowiednich metod
zwalczania szkodników w: magazynach, silosach, w pryzmie.
Jako specjalistyczna firma zajmujemy się również w
przygotowaniu magazynów, silosów do składowania płodów
i żniw rolnych.

Zabiegi fumigacji zboża są trujące dla owadów, zwierząt
i ludzi, dlatego wszelkie działanie przy użyciu fosforowodoru
są oparte o posiadanie uprawnień do wykonywania
zaawansowanych procedur fumigacji.
Wszystkie działania związane z fumigacją wykonywane są
przez wykwalifikowanych ekspertów, więc zgodnie z
procedurami zapewniającymi maksymalne bezpieczeństwo
dbamy o podstawową kolejność prac opisywanych poniżej:

1. Inspekcja pomieszczeń przeznaczonych do fumigacji.
Celem inspekcji jest zaplanowanie pracy, przygotowanie
potrzebnych do wykorzystania materiałów, siły roboczej
i czasu

2. Uszczelnienie obiektu przeznaczonego do gazowania
a) Do uszczelniania obiektu najczęściej wykorzystywana jest
folia fumigacyjna, w zależności od rodzaju gazowanego
obiektu
b) Przed rozpoczęciem fumigacji dbamy o rozplanowanie
i ustawienie strefy bezpieczeństwa oraz znaki ostrzegawcze
-Stosowanie gazu i zamknięcie pomieszczenia
c) Zamykamy pomieszczenie i nie dopuszczamy do
przebywania w nim osób, które nie uczestniczą przy zabiegu
gazowania.Monitorowanie gazowanego obiektu i pomiary
stężenia gazu.
d) W trakcie pomiarów oceniamy czy jest wymagana ciągła
obecność kierującego fumigacją.
e) Do pomiarów gazu dostępne są następujące urządzenia
wskaźnikowe:
- mechaniczna pompka oraz rurki wskaznikowe, szczególnie
do fosforowodoru.
- czytniki elektroniczne
- detektory fotojonizacyjne (PID)

3. Wietrzenie
Usuwanie gazu z obiektu polega na odwietrzeniu, aż do
momentu uzyskania stężenia pozwalającego na bezpieczną
pracę tzn,nie przekraczającej 0,1-0,3 ppm.

4. Udostępnienie gazowanego obiektu.
a) Pomieszczenie zostaje udostępnione po stwierdzeniu
bezpiecznego poziomu gazu
- po wystawieniu pisemnego dokumentu w formie
zaświadczenia wystawionego przez osobę kierującą
fumigacją
- po usunieciu wszystkich znaków ostrzegawczych.

Ważne informacje na temat fumigacji:
a) Gazowane towary przy wykorzystaniu fosforowodoru (PH3) w
dawkach zabiegowych
- nie ulegaja zmianom, zachowują swój smak, wygląd, zapach,
- nie truja roslin
- nie zakłóca kiełkowania roślin (mozna gazować towary
siewne)
b) Po zakończeniu fumigacji w obiektach, silosach
- fosforowodór uwalniany jest do atmosfery gdzie ulega
rozproszeniu
- nie pozostawia praktycznie żadnych pozostałości po
odwietrzeniu
c) Czas trwania fumigacji
- zalezy od gatunku owada
- temperatury i wilgotności względnej powietrza
d) Przykładowe dawkowanie fosforowodorem (PH3)
- silos pełny 11,5g na 1 tonę
- silos pusty 5g na 1metr sześcienny
- zboże w płaskim magazynie i stosy worków 14g na 1 tonę

Gwarantujemy najwyższą
jakość naszych usług

Dla nas najważniejszy jest zadowolony
klient sprawdź nas i zadzwoń pod nr 730 55 55 99