Szczur wędrowny uzyskuje dojrzałość po 3-4 miesiącu. Żyją 2-5 lat. Ciąża szczura wędrownego trwa 21-23 dni. Samica ma ok. 2-5 miotów w ciągu roku i rodzi 5-12 młodych.

Szczury wędrowne, które osiedliły się w pobliżu rzek ( głównie wałów powodziowych ), ogrodach, polach szukając schronienia robią nory na głębokość do 0,5 metra. Na powierzchni gleby ich nory są połączone ze sobą ścieżkami, które z biegiem czasu są przez te gryzonie udeptane.

Gniazdo szczura umieszczone pod glebą najczęściej posiada wejście, wyjście oraz otwór ewakuacyjny przykryty ściółką. W takich warunkach szczur dobrze się kamufluje i jest trudny do schwytania.

Szczury wędrowne odżywiają się żabami, rybami, roślinami, myszami i padliną( są wszystkożerne). Niezwykle dobrze pływają i nurkują, mogą przepłynąć ponad 0,5 kilometra i zanurkować na 30 metrów pod wodę gdzie bez oddechu wytrzymują przez 15 min. Aktywność tych gryzoni jest głównie nocą.

Szczur śniady uzyskuje dojrzałość płciową po 3 miesiącu. Ciąża szczura śniadego trwa tyle co szczura wędrownego. Samica w ciągu roku ma 4-5 miotów i rodzi 2-12 młodych. Szczur śniady pochodzi z rodziny gryzoni nadrzewnych. Najczęściej występują w portach morskich wzdłuż biegu rzeki. Z transportami morskimi zostały rozwleczone po całym świecie.

Szczury śniade osiedlają się głównie na strychach, okrętach, piwnicach. W glebie buduje proste nory często o kilku wyjściach.

Szczur śniady dobrze się wspina i skacze nawet do 1 metra wysokości. Niechętnie pływa, ale zmuszony bardzo dobrze sobie radzi w wodzie. Zdobywając pokarm udaje się nawet do 100 metrów oddalonego od gniazda. Głównie żywi się ziarnem zbóż, warzywami, kukurydzą, owocami, po które wchodzi na drzewa.

Szczur śniady ustępuje szczurowi wędrownemu.

Najważniejsze informacje o szczurach wędrownych i śniadych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *