GAZOWANIE ZBOŻA FUMIGACJA
Gazowanie (fumigacja) zboża, ziarna jest to szereg połączonych czynności jakie należy wykonać celem zwalczania szkodliwych owadów i gryzoni zbożowych oraz mącznych głównie (wołek, trojszyk, rozkruszek itp.) zagrażającym płodom i żniwom rolnym.
Do tego celu wykorzystujemy Fosforowodór (PH3) otrzymany z fosforu glinku w postaci : tabletek, paletach, pasów, koców. W zakresie oferowanych usług świadczymy dla Państwa profesjonalne i skuteczne wykorzystanie odpowiednich metod
zwalczania szkodników w: magazynach, silosach, w pryzmie. Jako specjalistyczna firma zajmujemy się również w przygotowaniu magazynów, silosów do składowania płodów i żniw rolnych.
Zabiegi fumigacji zboża są trujące dla owadów, zwierząt i ludzi, dlatego wszelkie działanie przy użyciu fosforowodoru są oparte o posiadanie uprawnień do wykonywania zaawansowanych procedur fumigacji.
Wszystkie działania związane z fumigacją wykonywane są przez wykwalifikowanych ekspertów, więc zgodnie z procedurami zapewniającymi maksymalne bezpieczeństwo dbamy o podstawową kolejność prac opisywanych poniżej:
1. Inspekcja pomieszczeń przeznaczonych do fumigacji.
Celem inspekcji jest zaplanowanie pracy, przygotowanie potrzebnych do wykorzystania materiałów, siły roboczej i czasu
2. Uszczelnienie obiektu przeznaczonego do gazowania
a) Do uszczelniania obiektu najczęściej wykorzystywana jest folia fumigacyjna, w zależności od rodzaju gazowanego obiektu
b) Przed rozpoczęciem fumigacji dbamy o rozplanowanie i ustawienie strefy bezpieczeństwa oraz znaki ostrzegawcze
-Stosowanie gazu i zamknięcie pomieszczenia
c) Zamykamy pomieszczenie i nie dopuszczamy do przebywania w nim osób, które nie uczestniczą przy zabiegu gazowania.Monitorowanie gazowanego obiektu i pomiary stężenia gazu.
d) W trakcie pomiarów oceniamy czy jest wymagana ciągła
obecność kierującego fumigacją.
e) Do pomiarów gazu dostępne są następujące urządzenia wskaźnikowe:
- mechaniczna pompka oraz rurki wskaznikowe, szczególnie do fosforowodoru.
- czytniki elektroniczne
- detektory fotojonizacyjne (PID)
3. Wietrzenie
Usuwanie gazu z obiektu polega na odwietrzeniu, aż do momentu uzyskania stężenia pozwalającego na bezpieczną pracę tzn,nie przekraczającej 0,1-0,3 ppm.
4. Udostępnienie gazowanego obiektu.
a) Pomieszczenie zostaje udostępnione po stwierdzeniu bezpiecznego poziomu gazu
- po wystawieniu pisemnego dokumentu w formie
zaświadczenia wystawionego przez osobę kierującą fumigacją
- po usunieciu wszystkich znaków ostrzegawczych.
Ważne informacje na temat fumigacji:
a) Gazowane towary przy wykorzystaniu fosforowodoru (PH3) w dawkach zabiegowych
- nie ulegaja zmianom, zachowują swój smak, wygląd, zapach,
- nie truja roslin
- nie zakłóca kiełkowania roślin (mozna gazować towary siewne)
b) Po zakończeniu fumigacji w obiektach, silosach
- fosforowodór uwalniany jest do atmosfery gdzie ulega
rozproszeniu
- nie pozostawia praktycznie żadnych pozostałości po
odwietrzeniu
c) Czas trwania fumigacji
- zalezy od gatunku owada
- temperatury i wilgotności względnej powietrza
d) Przykładowe dawkowanie fosforowodorem (PH3)
- silos pełny 11,5g na 1 tonę
- silos pusty 5g na 1metr sześcienny
- zboże w płaskim magazynie i stosy worków 14g na 1 tonę
Certyfikat